Passer au contenu principal
J

Promeneur

 • 

7 Messages

jeu. 15 août 2019 21:46

Slower internet 21 June (from average 107Mbps to 70Mbps)

In the month of June there were several internet interruptions, longest 1 hour and 22 min on Wednesday 12/6. I have daily small speedtest running, which started reporting remarkable slower speed since 21/6 of that month.

I've a NET Wahoo subscription which gives 125Mbps, previously speeds average at 100-110Mbps, this dropped to 67-72Mbps afterwards. This trend continued in the month of July and now month of August.

What could be the cause of this?

Réponses

Solution acceptée

roylion15

Top Expert

 • 

16.6K Messages

il y a un an

Your signal levels are very good , thus it’s not the problem.
Connect a pc in dhcp mode directly to the modem without your router and take a speed test in this configuration.
VOO PACK « QUATRO MAX » | TECHNICOLOR TC7210 "Bridge" | Routeur ASUS : AX11000 | AiMESH : ASUS AC5300 | TV Samsung 65JS9500 + 55HU8500 | Nvidia Shield PRO | Box Evasion | Voobox | CI+ VOO
roylion15

Top Expert

 • 

16.6K Messages

il y a un an

Hello
What kind of speed test are you running ?
Instead, I advise you to provide us with one or more cable speed tests performed on our reference site:
https://assistance.voo.be/speedtest
You can use the link at the bottom to share the results or use screenshots
Thank you in advance.
VOO PACK « QUATRO MAX » | TECHNICOLOR TC7210 "Bridge" | Routeur ASUS : AX11000 | AiMESH : ASUS AC5300 | TV Samsung 65JS9500 + 55HU8500 | Nvidia Shield PRO | Box Evasion | Voobox | CI+ VOO

Promeneur

 • 

7 Messages

il y a un an

hello, thank you for your reply, speedtest was run automated through Fing which uses the same Speedtest backbone as the one used by voo.be speed test

that one I just ran manually and it shows me 70Mbps download, whereas previously in early June it was at 100-110Mbps mark, a noticeable drop.

https://voo.speedtestcustom.com/result/37958d10-c008-11e9-8439-8bd924421dda


restart of cable modem has no measurable impact
roylion15

Top Expert

 • 

16.6K Messages

il y a un an

Did you perform this speed test by cable directly connected to the modem without any other accessories ( switchs, router, CPL ) or by WIFI ?

Can you post your modem signal levels ?
https://forum.voo.be/ma-connexion-internet-17/tuto-verifier-les-niveaux-du-modem-2877
VOO PACK « QUATRO MAX » | TECHNICOLOR TC7210 "Bridge" | Routeur ASUS : AX11000 | AiMESH : ASUS AC5300 | TV Samsung 65JS9500 + 55HU8500 | Nvidia Shield PRO | Box Evasion | Voobox | CI+ VOO
Marie S

Érudit

 • 

3.5K Messages

il y a un an

Hi jmke79,

On my side, the signal is good and very stable. Can you answer roylion15 's questions? :)

Promeneur

 • 

7 Messages

il y a un an

Thank you for verifying on your end. Will have to connect pc direct to the cable modem as it’s currently in passthrough mode. To be able to access the details page regarding signal strength .
roylion15

Top Expert

 • 

16.6K Messages

il y a un an

You can access the modem interface in bridge mode with the modem adress http://192.168.100.1
VOO PACK « QUATRO MAX » | TECHNICOLOR TC7210 "Bridge" | Routeur ASUS : AX11000 | AiMESH : ASUS AC5300 | TV Samsung 65JS9500 + 55HU8500 | Nvidia Shield PRO | Box Evasion | Voobox | CI+ VOO

Promeneur

 • 

7 Messages

il y a un an

Promeneur

 • 

7 Messages

il y a un an

thank you for modem IP, after that easy to connect laptop in same subnet and get to the admin page, post above has the details on the signal levels

Promeneur

 • 

7 Messages

il y a un an

ok this thread is resolved; I got some troubleshooting to do on my internal network gear; plugged in directly into the router I'm getting 125Mbps...

thank you all for your help and assistance.
roylion15

Top Expert

 • 

16.6K Messages

il y a un an

Hello
Many thanks for your feedback.
Check your personal router , if some QOS rules are not enabled by error.
Regards
VOO PACK « QUATRO MAX » | TECHNICOLOR TC7210 "Bridge" | Routeur ASUS : AX11000 | AiMESH : ASUS AC5300 | TV Samsung 65JS9500 + 55HU8500 | Nvidia Shield PRO | Box Evasion | Voobox | CI+ VOO

Promeneur

 • 

7 Messages

il y a un an

Haha!

you're gonna enjoy this.

so I was using a Netgear wndr3700 v4 with DD-WRT for internal router purposes.

with the full speed at the cable modem, I went into research mode for the netgear WNDR3700 with DD-WRT. When you flash DD-WRT custom router firmware it doesn't use any hardware acceleration anymore, so everything is done on the CPU. I suspected and found reports of people having similar issues with reaching 100Mbps+ with native firmware, but lower with DD-WRT.

so I bought a new high end R7800 Netgear router, this would fix it, 1600Mhz CPU and quite recent.

installed it. plugged everything in.
internet ok on desktop PC which is not directly plugged into this router either, let's run that speedtest again: 39Mbps

what?

take test laptop to Netgear router: 125Mbps.

Ok so maybe cable between router and office where there's a gigabit switch, Linksys SD2008.
start following cables, touch the switch, burn hand. Ouch


hmmm.... swap out that Switch for another (cheaper) off-brand Gigabit switch, speed back up to 127Mbps from desktop PC

so root cause of slowing internet connectivity from PCs in the office: a slowly dying and overheating Gigabit switch ( https://www.legitreviews.com/is-your-linksys-sd2008-switch-overheating-or-losing-connectivity_785 )

an interesting few days to say the least

https://voo.speedtestcustom.com/result/3407f7a0-c378-11e9-b4d7-4b16654d9844
roylion15

Top Expert

 • 

16.6K Messages

il y a un an

Hello

thank you for your feedback and explanations
A very interesting story that ends well ! ?
VOO PACK « QUATRO MAX » | TECHNICOLOR TC7210 "Bridge" | Routeur ASUS : AX11000 | AiMESH : ASUS AC5300 | TV Samsung 65JS9500 + 55HU8500 | Nvidia Shield PRO | Box Evasion | Voobox | CI+ VOO

Poser une question